joi, 2 iunie 2011

RCD Espanyol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Espanyol
Rcd espanyol de barcelona.png
Informaţii generale
Nume completReial Club Deportiu
Espanyol de Barcelona
PoreclăPeriquitos (Papagals)
Blanquiblaus
Data fondării28 octombrie 1900
(ca Sociedad Española de Football)
StadionEstadi Cornellà-El Prat,
Barcelona, Catalonia,
Spania
(40.000 locuri)
CampionatLa Liga
PreşedinteFlag of Spain.svg Daniel Sánchez Llibre
AntrenorFlag of Spain.svg Mauricio Pochettino
Palmares
NaţionalCopa Del Rey (4)
Segunda Division (1)
Echipament
Kit left arm bluelower.png
Kit body bluestripes.png
Team colours
Kit right arm bluelower.png
Team colours
Team colours
Kit socks top on white.png
Team colours
Acasă
Kit body transhorizontal black.png
Team colours
Team colours
Team colours
Kit socks hoops black.png
Team colours
Deplasare

RCD Espanyol de Barcelona este un club care operează mai multe echipe în Barcelona, Catalonia, Spania, dintre care cea mai renumită este cea de fotbal. Cu toate că este umbrită de FC Barcelona, este a şasea cea mai bună echipă din Spania. Pe 2 august 2009 clubul s-a mutat pe Estadi Cornellà-El Prat, cu o capacitate 40.000 de spectatori,[1] însă în trecut, Espanyol a mai evoluat pe Estadi Olímpic Lluís Companys (a găzduitJocurile olimpice de vară din 1992), cu o capacitate de 52.926 de spectatori, cunoscut şi ca Estadi Olímpic de Montjuïc, şi Estadi de Sarrià.

Cuprins

[ascunde]

[modificare]Istorie

[modificare]Fondarea

Espanyol a fost fondat pe 28 octombrie 1900 de către Ángel Rodríguez, un student la Universitatea Barcelona. Sediul clubului a fost prima oară în districtul Sarrià şi a fost iniţial cunoscut ca Sociedad Española de Football. Un an mai târziu clubul şi-a schimbat numele în Club Español de Fútbol. Espanyol a fost primul club din Spania care avea suporteri numai de origine spaniolă în opoziţie cu cele formate de expatriaţi cum ar fi: FC Barcelona.

Clubul la început juca cu tricouri galbene aprins ,iar la şort fiecare purta ce culoare vroia. Un prieten de-al fondatorului clubului avea o fabrică de textile şi s-a întâmplat să îi rămână mai mult material de culoare galbenă de la o lucrare.În 1910 , clubul şi-a schimbat numele în Club Deportivo Español şi a ales culorile centrale albastrul şi albul, atât pentru tricouri cât şi pentru emblemă. Albastrul şi albul au fost alese ca un tribut adus marelui amiral catalan Roger de Lluria, care a navigat pe Marea Mediterană şi a protejat interesele Cataloniei. Clubul a avut succes încă de la început câştigând campionatul catalan de fotbal în 1903 şi participând la Copa del Rey.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu